UNIEKE & ETHISCHE SIERADEN

GEEN GIFTIGE CHEMICALIËN

6 MAANDEN GARANTIE

GRATIS VERZENDING BOVEN €30 (NL)

//

Hoe zilveren sieraden schoonmaken? – Complete gids

Is jouw zilveren sieraad donker geworden, vlekkerig of dof? Gelukkig is het schoonmaken van zilveren sieraden niet moeilijk en kunnen ze er zo weer als nieuw uitzien. In deze complete gids leggen we je uit hoe je zilveren sieraden effectief en veilig kunt schoonmaken.

 

Wat veroorzaakt verkleuring bij zilveren sieraden?

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd donkerder worden of hun glans verliezen. Dit gebeurt door oxidatie, een natuurlijk proces dat niet schadelijk is voor je sieraden. Natuurlijke oliën van de huid en ingrediënten in make-up kunnen ook bijdragen aan de verkleuring van zilveren sieraden.

 

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van zilver

Vermijd het gebruik van te harde borstels of schurende middelen, deze kunnen krassen veroorzaken. Ook is het belangrijk om zilveren sieraden niet te lang in water te laten weken.

Methode 1: Zilveren sieraden schoonmaken met een zilverpoetsdoek

Bij Golden Oasis adviseren we het gebruik van een zilverpoetsdoek voor het reinigen van je zilveren sieraden. Hoewel het enige tijd in beslag neemt, is dit de meest gebruiksvriendelijke manier om je zilveren sieraden zelf weer te laten glanzen. Was een zilverpoetsdoek niet in de wasmachine, omdat deze daardoor zijn werking verliest.

 

Methode 2: Mild afwasmiddel

Als je zilveren sieraden vuil of vettig zijn, kun je ze schoonmaken met behulp van afwasmiddel. Maak een mengsel van lauwwarm water met een paar druppels vloeibaar afwasmiddel. Dompel je zilveren sieraden hierin onder en gebruik vervolgens een zachte tandenborstel om ze voorzichtig te reinigen. Spoel je sieraden daarna af met lauwwarm water en droog ze af met een zacht microvezeldoekje.

  • Let bij deze methode op als er steentjes in je sieraad zitten! Het kan zijn dat deze er niet tegen kunnen.

 

Methode 3: Zilver schoonmaken met tandpasta

Deze zou je misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt je zilveren sieraden eveneens opfrissen met tandpasta en een tandenborstel. Breng wat tandpasta aan op je tandenborstel en poets er voorzichtig je sieraad mee. Daarna kun je het schoonvegen met een droge, zachte doek. Zorg dat je een natuurlijk tandpasta product kiest zonder bleekmiddel en chemische toevoegingen.

Methode 4: Baking Soda & Aluminiumfolie gebruiken

Zilveren sieraden schoonmaken met baking soda is ook een eenvoudige manier om ze hun glans terug te geven. Hier is een simpele uitleg van hoe je dit kunt doen:

 

Wat je nodig hebt:

  • Een schaal of kom
  • Aluminiumfolie
  • Kokend water
  • 1 eetlepel baking soda per kopje water

 

Wat je moet doen:

  • Bekleed de bodem van een schaal of kom met aluminiumfolie.
  • Breng water aan de kook (zorg ervoor dat je genoeg water hebt om de schaal of kom te vullen).
  • Voeg 1 eetlepel baking soda toe voor elke kop kokend water. Wees niet verbaasd als de oplossing een beetje begint te bruisen.
  • Leg het zilveren sieraad in de schaal, zorg ervoor dat het in contact komt met de aluminiumfolie. Dit is cruciaal voor de chemische reactie.
  • Giet de oplossing van baking soda en kokend water in de schaal.
  • Laat het sieraad twee tot tien minuten in de oplossing zitten, afhankelijk van de mate van aanslag.
  • Sieraad afdrogen met een zachte doek en kijk hoe het opknapt!

 

Methode 5: Gebruik zilverpoets voor het reinigen van zilveren sieraden

Een effectieve methode om je zilveren sieraden te reinigen is het gebruik van speciale zilverpoets. Dit reinigingsmiddel is specifiek ontworpen voor zilverwaren. Laat je sieraden eventjes weken in de zilverpoets. Spoel ze daarna grondig af en droog ze zorgvuldig met een zachte microvezeldoek.

Let op! Aangezien dit niet de meest milieuvriendelijke methode is en erg chemisch, deze methode het liefst alleen gebruiken als andere methodes niet werken.

//

Silver Plated sieraden schoonmaken

Wat zijn silver plated sieraden:

Sieraden waarvan de basislaag anders is dan de buitenste zilveren laag. Verzilverde sieraden zijn vaak gemaakt van een dunne laag 925 zilver over een onedelmetaal, zoals brass (mix van koper en zink, ook wel messing genoemd). Je wilt niet dat het brass zichtbaar wordt, maar met een silver plated sieraad zal dit helaas toch snel gebeuren, waardoor jouw ring niet meer mooi zilver is.

Het is een goedkope manier om aan een sieraad te komen, maar je zal er niet lang plezier van hebben. Wij raden aan om volledige/compacte 925 zilveren (=edelmetaal) sieraden te kopen, zoals die van Golden Oasis.

 

Advies om silver plated sieraden schoon te maken:

Vermijd schurende middelen en poets ze zo min mogelijk op, alleen als het echt nodig is.
Hoe vaker je ze namelijk oppoetst, hoe sneller de silver plating (het zilveren laagje) eraf gaat. Onder silver plated sieraden zit geen mooi materiaal. Het basismateriaal is vaak gemaakt van brass (bruin van kleur), dus je wilt zo lang mogelijk voorkomen dat het basismateriaal zichtbaar wordt.

Naast dat het basismateriaal brass zichtbaar wordt, zorgt het onedele metaal brass bij veel mensen voor groene lichaamsdelen: draag je een ring gemaakt van brass? Dan zal je vinger op die plek groen/blauw kleuren. Draag je brass oorbellen? Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan groene/blauwe oorlellen. We gaan ervan uit dat je dit niet wilt.

Daarnaast zijn er meer mensen allergisch voor brass dan voor 925 zilver. Door deze reden raden we ook aan om voor een compact zilveren ring te gaan.

Welke methode raden wij aan?

Onze favorieten:

  1. Het zilverpoetsdoekje
  2. Baking Soda met aluminiumfolie

Het zilverpoetsdoekje is snel en makkelijk in gebruik en kan je overal ter plekke toepassen. Ook om snel vingerafdrukken te verwijderen, handig!

Tip: Het is fijn om een klein poetsdoekje op reis mee te nemen voor de mensen onder ons met plakhanden, waardoor er vingerafdrukken ontstaan op de sieraden.

 

Tips voor Onderhoud

Om je zilveren sieraden langer mooi te houden, probeer deze tips:

  • Bewaar je sieraden in een luchtdichte zak of sieradendoos om oxidatie te verminderen.
  • Draag je zilveren sieraden niet bij het zwemmen, douchen of schoonmaken, omdat dit de aanslag kan versnellen.
  • Poets je zilveren sieraden regelmatig om ze in topconditie te houden.
  • Uit onze ervaring blijkt: hoe meer je jouw 925 zilveren sieraden draagt, hoe minder ze zullen oxideren.
  • Zit er stof/vuil tussen jouw gedetailleerde sieraad? Haal het weg met een satéprikker of met een zachte oude tandenborstel.
  • Draag je zilveren sieraden niet bij het zwemmen, douchen of schoonmaken, omdat dit de aanslag kan versnellen. Dit heeft meer effect bij gold plated en gold vermeil sieraden. Zilveren sieraden lijken hier minder last van te hebben.

Weinig onderhoud bij 925 zilveren sieraden

Zelf merk ik dat 925 zilveren sieraden over het algemeen weinig zorg vergen. Het enige waar ik bij deze sieraden op let is dat ik ze zo veel mogelijk luchtdicht probeer te bewaren wanneer ik ze niet draag in verband met oxidatie.

 

Conclusie:

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd donkerder worden of hun glans verliezen, dat is volkomen normaal. Er zijn gelukkig meerdere methodes beschikbaar om je sieraad schoon te maken. Het is belangrijk om de methode af te stemmen op de conditie van het sieraad en om voorzichtig te zijn met ingelegde stenen. Mocht je meer vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

//

STAY UPDATED

Psst, schrijf je in voor alle trends, geheime verkopen en nieuwe collecties